tiistai 1. heinäkuuta 2014

Pink Dreams

Moikka!

Nyt on kivaa kerrottavaa. Mutta märehditään silti hetki vielä niissä synkissä taustoissa, jotka tekevät tästä hetkestä erityisen. Harjoituskauteni lokakuusta maaliskuuhun oli säälittävä. Täydellinen juoksutauko oli urani pisin, mutta korvaavien pariin pääsin kunnolla helmikuussa. Harjoittelu oli kuitenkin varovaista ja jopa liiankin maltillista. Lääkäri kehotti aloittamaan piikkarijuoksuun totuttelun jo hyvissä ajoin, mutta en uskaltanut, koska tuntemuksia oli koko ajan. En missään nimessä halunnut takapakkia ja paluuta walker-ortoosi-helvettiin ja kyynärkepeille.

Hunajahölkän jälkeen seurasin SM-maastot reitin varresta. Tajusin, että kilpailumotivaationi on oikeasti niin kova, että kesällä on pakko päästä kilpailemaan. Toukokuussa sain parhaana viikkona kasaan jo 70 juoksukilsaa. Korvaavat saivat vähitellen väistyä. Kesäkuun eka päivä tein päätöksen, että avaan kilpailukauteni Paavo Nurmi Gameseissä 25.6. 3000 metrin kilpailussa.

Pelkästään tuo päätös sai aikaan mielettömän fiiliksen. Seuraavana päivänä olin poikaporukassa Turun Samppalinnassa vesijuoksemassa. Hehkuttelin juoksufiilistä, ja jotenkin juttu ajautui siihen, että voisin oikeasti osallistua jo parin päivän päästä juostavan Tilastopajakisan vitoselle. Kovempi juoksutreeni oli muutenkin suunnitteilla keskiviikoksi, joten päätin ilmoittautua. Kaksi päivää ahdisti, jännitti, pelotti ja hymyilytti. Jalan takia startti olisi tehtävä vielä lenkkareilla. Kisa oli samalla vielä katsastus Euroopan joukkuemestaruuskilpailuihin, joten mukaan oli ilmoittautunut hyvä ryhmä valtakunnan kovimpia vitosen naisia.

Lähdin matkaan varovasti, mutta rytmi löytyi jostain selkäytimestä mukavasti. Päätin roikkua hieman yli 17 minuutin loppuaikaa kohti menevän naislauman mukana. Kaksi kilsaa tuli yllättävän helposti ja päätin, etten katso kierrostaulua tai kuuntele väliaikoja. Keskityin vaan juoksuun. Kolme kilsaa tuli ajassa 10.14, sen rekisteröin, koska se kiinnosti. Samalla mietin, että pelkkä kolmonenhan menisi jo heittämällä alle kymmeneen, jos tämäkin tuntui tältä. Kolmosen jälkeen ei tuntunut enää niin hyvältä. Roikuin silti, ja en enää ajatellut mitään. Päätin, että olkoon aika mikä hyvänsä maalissa, höylään siitä kesän aikana minuutin pois. Kolme vikaa kiekkaa oksetti, eikä muistikuvia ole. Loppukiristä oli turha haaveilla, kun alla oli lenkkarit ja eväät olivat syöty jo moneen kertaan! :D

Loppuaika oli 17.01 ja tuloksena neljäs sija. Olin haaveillut pinkeissä unissani 17 minuutin ajasta, mutta oletin kunnon olevan vasta 17.30:n nurkilla. Hyvä näin.

Palauttelin rauhassa, ja päätin että ensi kisaan on saatava piikkarit alle. Juhannuksena kävin Keuruulla juoksemassa 3000m. Pinkit unet ennustivat loppuajaksi 9.45. Päätin, että olen tyytyväinen, jos se menee rikki. Minttu Hukka lähti alusta tekemään rohkeaa sooloa 9.30 loppuaikaan ja onnistui. Onneksi muu porukka liikkui itselleni sopivassa rytmissä.

Vauhti ei ollut tasainen, ja Nina Chydeniuksen kanssa teimme vetotöitä. Kaksi kierrosta ennen maalia olin aivan poikki. Päätin silti väkisin kammeta Ninan ohi 600m ennen maalia, enkä jäädä kyttäilemään. Nina kuitenkin hiillosti ihan loppuun asti, mutta sain pidettyä kakkossijan. Loppuaikani oli 9.43. Jee. Pinkit unet tiesivät kuntoni! Kaikki voimat jäivät radalle, joten loppuverkasta ei tahtonut tulla mitään.

Maanantaina kävin vähän nuuhkimassa piikkareilla Paavo Nurmen stadionin mondoa. Askel tuntui hyvältä, joten julistin, että pelkästään mondo alustana ottaa Keuruun kolmosen ajastani kymmenen sekuntia pois.

Normaalisti olen kisapäivänä jopa unelias, mutta keskiviikkona hypin seinille. Mietin, että kisa kulkee jos saan levottoman energiani siirrettyä edes osittain illan juoksuun. Tunnelma kisassa oli mielettömän hieno. Kaikki lähtivät kovaa. Yritin hillitä alkuvauhtiani, mutta ekat kierrokset menivät silti turhan räväkästi. Tonni tultiin 3.10, mutta se ei tuntunut vielä pahalta. Nina teki ryhmämme vetotyöt alussa, mutta sitten menin itse vetämään. Kisasta on hapokkaan huuruiset muistikuvat, mutta ilmeisesti Janica meni ohitseni noin kolme kierrosta ennen maalia. Päätin roikkua, vaikka tuntui pahalta.


Lähtöhässäkkää ja keskittymistä jalat ilmassa Paavo Nurmi Gameseissä.


600 metriä ennen maalia oksennus alkoi nousta suuhun. Muistan, että se maistui kahville. Roikuin väkisin mukana, vaikka tuntui, etten liikkunut enää eteenpäin. Sata metriä ennen maalia yritin ohi, mutta vaikka pää halusi mennä, niin jalat eivät enää kyenneet yhteistyöhön. Maalissa voin pahoin. Sijoitus oli 7. Olin varma, että aikani oli huono, sillä loppu tuntui hitaalta. Yllätys oli suuri, kun kuulin, että loppuaikani oli 9.33. Siis kymmenen sekkaa parannusta viiden päivän takaiseen juhannusjuoksuun oli totta. Paha olo seurasi vielä seuraavan päivän. Jännä, miten loukkaantumisen jälkeen irtiottokyky saattaa olla yllättävän kova!


Kisan jälkeen palkintojen jaosta.. Tuomo, minä ja Aki.


Viikonloppuna kävimme isovanhempien luona Keski-Suomessa. Samalla reissulla piipahdimme Jämsässä Kestävyyskarnevaaleilla. Juoksin 1500m, jotta hapot tulisivat jälleen tutuksi. Palautuminen keskiviikon kisasta oli edelleen kesken, mutta harjoituksen vuoksi päätin osallistua. Mitään odotuksia ei ollut, mutta tiesin, että pystyn todennäköisesti kuntoni puolesta 4.30:n loppuaikaan kaikenlaisilla taktiikoilla. Juoksussa oli jänis 1000 metriin, joten päätin ottaa riskin ja katsoa kauanko pysyn tällä hetkellä 4.20-vauhdissa.

 Tonnin väliaikani oli 2.55, mutta sitten sain taistella loppumatkan happokuorman kanssa. Muistikuvat loppuvatkin kierrosta ennen maalia, jolloin ajattelin, että pyörryn ja kaikki tulevat ohitseni. Jotenkin kuitenkin juoksin tuon vikan kierroksen. Loppuaika oli juuri 4.30, joka oikeutti kolmanteen sijaan. Huh, tulipas juostua, ja ensi kerralla tämäkin on sitten astetta helpompaa. En ole kuitenkaan harjoituksissa vielä juossut yhtään 1500:n vauhteja, joten tälläkin matkalla ajasta saisi lohjeta sekunteja vielä paljon pois.

Pitkän postauksen päätteeksi haluan kiittää kaikkia, jotka ovat tavalla tai toisella tsempanneet ja olleet mukana. Seuraava startti on lauantaina SM-viesteissä. Matkana 4x800m HKV:n riveissä. Vähän pikamatkan puolellehan tuo jo nykyään mulla menee, mutta silti kasi on aina se matkoista rakkain..  ;)
Menenkin tästä ottamaan yhdet pinkit päikkärit! Palataan! Hyviä kesälenkkejä kaikille lukijoilleni!

-Minna

4 kommenttia:

 1. Minkälaisella tehoalueella (syke % maksimista) yleensä juokset noita keskimatkan kisoja (esim. 3000 m)? Katselin juuri Jämsän karnevaalien juoksuja ja kiinnitin huomiota siihen, kuinka tyynen näköisinä tytöt siellä pistivät menemään. Yhtään eivät nuo kuvailemasi tuntemukset kyllä näy loppusuoraa lukuun ottamatta päälle päin! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä sykkeet ja hapot ovat lopussa maksimissa noilla matkoilla, mutta mittareita ei näissä lyhyissä kisoissa ole tapana käyttää. Itselläni tuon Jämsän hyytymistaistelun seurauksena voi syke jopa laskea jo vikalla kiekalla, kun niin kovan happokuorman kanssa vääntää, että vauhti hidastuu, eikä sydän enää ole nin kovilla..
   Mailerit pyrkivät harjoittelemaan niin, että kestävät mahdollisimman suurta happokuormaa ja mahdollimman kauan. Lisäksi pyrkimys on pystyä säilyttämään hyvä tekniikka ja juoksuasento, vaikka onkin aivan puhki ja taju kankaalla. Siihen tarvitsee vartalonhallintaa ja voimaa. Ja sen vuoksi sitä ei välttämättä niin päälle päin näe. :)

   Poista
 2. Hei Minna!

  Kysyisin sinulta vinkkiä vesijuoksuvälineistä. Olen itsekkin juoksija ja joudun usein käyttämään vesijuoksua korvaavana harjoitteena, vaivoja kun tuppaa olemaan..
  Onko juoksijan tehokkaampaa harjoitella vesijuoksutossuja käyttäen mieluummin kuin vyötä? Tossut vaikuttavat selvästi raskaammilta juosta kun taas vyön kanssa pääsee helpommalla. Mutta mitä mieltä olet kannattaako tossuilla mennä vaikka lyhemmästi kun taas vyön kanssa nautiskella kevyemmästä menosta pitempään? Millä välineellä itse vesijuokset? Tai Sinun kuntoisesi taitaa pärjätä ilman apuvälinettä vesijuoksussakin:)

  Kiitos vastauksesta ja hyvää syksyä Sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi!
   En ole pahemmin käynyt täällä blogin puolella. Pitäisi varmaan ryhdistäytyä. Tossut jalassa nilkan asento ainakin on helpompi pitää kuten juoksussakin kuuluisi. Itse nyt roikottelen nilkkoja juostessakin, joten ainakin mulle tossut olis varmaan hyvät. Salossa käytän aina niitä, mutta yleensä juoksen vain pienen vyön kanssa ilman tossuja.
   Vyönä käytän sellaista pientä ehkä lapsille tarkoitettua vyötä. Kutsumme sitä pesusieneksi. :D kyllä tossut jalassa voi vesijuosta kauankin. Pitää vain olla tarkkana, ettei tossut kiristä päkiää liikaa, kerran sain jalkaterän turvoksiin, kun juoksin liian kireillä tossuilla. Kun pystyn normaalisti juosta, niin vesijuoksutreenini ovat lähinnä palauttavia, mutta loukkaantuneena tuli tehtyä erilaisia vetosarjoja. En käyttänyt silloin muita apuvälineitä kuin vyötä. Ja aina kun olen käyttänyt tossuja, on mulla silti ollut vyö. Musta vartalon asento on parempi, kun käyttää vesijuoksemaa vyötä. Kyllä siitä saa ihan tarpeeksi rankkaa niinkin.
   Tsemppiä allastreeneihin! :)

   Poista