perjantai 17. helmikuuta 2012

Kompressiosukat jalassa!
Moi Moi!

Ihanaa, kun aurinko paistaa koko ajan enemmän ja pimeys alkaa väistyä! Ihan niinku mun jalkahelvetissäkin! Tänään juoksin aamupäivällä matolla 9km jo 44:30!! Ja aerobisilla sykkeillä! Kehitys on ollut ihan uskomatonta. Tää oli nyt viikon kolmas lenkki, ja tänään on vasta perjantai. Eli käytännössä en oikeastaan saisi enää tällä viikolla tehdä juoksutreenejä. Saa nähdä pystynkö olemaan viikonlopun juoksematta, mutta jos kaikki menee hyvin ja sunnuntaina lenkkijalkaa vipattaa, niin voin vaikka kevyen puolituntisen heittää ulkona..

Pidän nyt kuitenkin järjen mukana, enkä ahnehdi. Viereisellä matolla juossut nainen kiskaisi 20km, joten tunsin itseni tosi maltilliseksi. Vähän olis tehny mieli haukata vielä yksi kilsa, että olis tullut kymppi täyteen. Mutta hoin itselleni, että kyllä sitä vielä kymppejä ehtii taas hölkötellä ärsyyntymiseenkin asti. Myöhemmin juttelin pukkarissa hyvät keskustelut ruotsiksi 20 kilsaa matolla ahmineen naisen kanssa. Lähinnä jalkavammoista ja -kivuista höpöteltiin. Hänellä kipeytyy mattojuoksusta "penikat", eli säären etuosan lihakset. Mulla on pohkeet yleensä vetänyt mattojuoksusta jumiin, mutta nyt kun en ole juossut päivittäin, tätä ongelmaa ei ole ollut. Lisäksi mulla on ollut käytössä nyt hyvät miedosti kiristävät Niken kompressiosukat, ja niillä on selvästi ollut vaikutusta pohjekipuihin.

Ihanat kuviot näissä sukissa.
Aloin käyttämään kompressiosukkia vuonna 2008. Aluksi juoksin niillä ihan vain treeneissä, ja sitten kokeilin muutamissa kisoissa. Tosin syksyllä 2008 juoksin heti ensimmäisen puolimaratonini maastossa kompressiosukat jalassa. Mulla on tällä hetkellä käytössä kolmet "polvisukat". Kuvan Niken sukkien lisäksi mulla on Craftin valkoiset ja ZeroPointin mustat sukat. Lisäksi Tukholmasta ostin syksyllä Asicsen kompessiosäärystimet. Kompressiotuotteet tuntuvat sopivan hyvin tälläiselle nilkka- ja akillesvammaiselle. Pohjelihakset yksinkertaisesti kipeytyvät vähemmän juoksutreeneistä kuin ennen.

Harmaat oikealla ovat Asicsen kompressiosäärystimet. Lisäksi kuvissa muita Ruotsista tehtyjä ostoslöytöjä kuten Asicsen irtohihoja,  pitkävartisia sormikkaita ja erilaisia sukkiksia.

ZeroPointin nettisivuilta löytyy muuten hyvin tietoa kompressiosukista:

1. Ennen harjoitusta
Toiminta: Kompression avulla aktivoidaan lihastuntumaa, verenkiertoa ja aineenvaihduntaa. Tällä aktivoimisella saadaan myös ennaltaehkäistyä loukkaantumisriskiä.
Käyttöohje: Kompressiotuote laitetaan ennen harjoitusta n. 1- ½ tuntia aikaisemmin.
2.     Harjoituksen aikana
Toiminta: Kompression avulla saavutetaan parempi suorituskyky ja vakaus, kompressio vähentää lihasjännitystä, tukee lihasta ja edesauttaa nopeampaa elpymistä.
 • Ulkoinen mekaaninen paine (kompressio) vaikuttaa syvään laskimojärjestelmään. Tämä puolestaan ​​tuottaa lisää virtausmäärää laskimo järjestelmässä.
 • Vaikutus huolehtii nopeammasta aineenvaihdunnan toiminnasta. Joka poistaa epäpuhtauksia lihaksesta sekä tuo happea lihakselle, jolloin lihaksesi toiminta ja suorituskykysi on parempi
 • Kompressio tukee lihasta. Tämä vaikuttaa lihastasapainoon, koordinaatioon, tuntemusaisteihin sekä vähentää pehmytkudosvammoja (kipeitä lihaksia) jotka aiheutuvat tärähdyksistä. Lihaksen tuki on myös tärkeä tehokkaalle suoritukselle. Supistuksessa oleva lihas on tehokkaampi.
Fysiologia: Harjoituksen aikana laskimoläpät kuljettavat verta sydämeen. Jos tämä mekanismi on ylityöllistetty tai häiriintynyt, jalat tuntuvat raskailta ja turpoavat. Kompression avulla laskimoläpät pysyvät suljettuina jolloin veri kulkeutuu sydämeen ja siitä edelleen keuhkoihin hapettumaan, jolloin saat enemmän happea lihaksillesi.

Kompressiosukalla voidaan ennaltaehkäistä tiettyjä urheiluvammoja ja käyttää niitä niiden hoitoon.
Tyypilliset alaraajavammat joissa pohjelihaksen toiminta ja jalan verenkierto ovat keskeisiä
 • Lihaskrampit
 • Penikkatauti
 • Akillesjänteentulehdukset
 • Nilkkaongelmat
Käyttöohje: Käytä kompressiota edellä mainuttujen ohjeiden mukaisesti.
3.     Harjoituksen jälkeen
Palautuminen: Elimistö saavuttaa nopeammin tasapainon tehostuneen aineenvaihdunnan seurauksena.
Käyttöohje: Käytetään suorituksen jälkeen minimi 1 tunti (max. voidaan käyttää tuntemuksen mukaan 8-10 tuntia).  Palautumiseen voidaan käyttää myös kompressio 15-20mmHg (Zero Point everyday kompressiosukka)

Suosittelen ehdottomasti rohkeasti kokeilemaan kompressiosukkia lajista riippumatta! Pohkeet ainakin kiittävät. :)
5 kommenttia:

 1. Ja taas mie opin jotain uutta! Kiitos tästä vinkistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei muuta kun polvisukissa urheilemaan! Kannattaa sitten totutella vähitellen. Eikä kantsi hermostua, jos ei heti tunnu omalta jutulta. Itse en tykkää kovin kireistä kompressiosukista, mutta makuasia tämäkin..:)

   Poista
 2. Kiitos hyvästä postauksesta! Tuli vastaan juuri oikeaan hekeen. Vaikka nuo sukat vähän vielä odottaa totuttelua, on ne varmasti tehokkaat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mullakin meni muutama vuosi, että totuin kunnolla ja otin tiheään käyttöön. Nykyisin käytän kisoissa mielummin kompressiosäärystimiä!

   Poista
 3. Kiitos tästä postuksesta! Mulla on alkanut vaivata nää penikat enkä millään pysty olemaan jalkapalloharjoituksista ja lenkkipoluilta pois, joten tarvitsen nyt kaiken tiedon penikoiden hoitamiseen :) Pitääkin käydä seuraavaksi ostamassa kompressiosäärystimet/sukat ja kokeilla toimiiko!

  VastaaPoista