maanantai 5. maaliskuuta 2012

Keuhkot kiusaavat

Flunssa siirtyi perjantaina keuhkoihin, vaikka olo muuten onkin jo parempi. Astmani vain yleensä pahenee tai muistuttaa tosiaan olemassaolostaan, jos sairastun flunssaan. Nyt olen yskinyt paljon. Raskainta on, kun yöllä ei saa nukuttua kunnolla, kun koko ajan yskittää. Pystyasennossa ei valitettavsti voi nukkua. Kaikenlaisia konsteja olen yrittänyt tehdä helpottaakseni oloani. Olen puhaltanut ohuella muoviputkella isoon limupulloon, jossa on vettä. Se on aika tehokas tapa saada lima syvältä keuhkoista liikkeelle. Lisäksi omistan sellaisen kasvosaunan, jota käytän höyryhengitykseen.

Kun olo paranee, eikä kuumetta ole, mutta astmalima edelleen hörisee keuhkoissa, olen kokenut parhaaksi limanirrotuskeinoksi lähteä liikkeelle ja tekemään sellaista urheilua, että hengästyy kunnolla. Ja paras tapa kunnon hengästymiseen on tietysti juokseminen. Vielä en kuitenkaan ole kokenut, että olisin siinä iskussa, että voisin kunnolla lähteä juoksemaan jotakin vetopätkiä edes limanirrotusmielessä. Varsinkaan, kun en muutenkaan ole juossut oikeasti kovaa elokuun jälkeen.

Limanirrotusvetoja juostessa on hauska seurata ihmisten reaktioita. Näyttää varmaan aika rajulta, kun juoksija ensin juoksee ja sitten yskii keuhkot pellolle ja kuulostaa ihan tukehtuvalta. Tiedän, että jotkut kritisoi, ettei sairaana saa juosta, mutta tuossa tilanteessa ei juoksemiseen ole estettä, jos vain ilma kulkee edes jotenkin ja kuumetta ei enää ole. Olen todennut, että sohvalla maatessa ja kotona hengaillessa astmakeuhkot eivät parane, vaan tulehtuvat lisää. Ja sitten onkin pian keuhkokuume, jos limoja ei saa liikkeelle ajoissa. 

Joskus valitettavasti keuhkot tulehtuvat pitkäksi aikaa, eikä limanirrotusliikunnastakaan ole apua. Silloin yleensä kova lääkekuuri antibioteilla ja tablettikortisoneilla on ainut vaihtoehto saada oireilevat keuhkot kuriin. Silloin urheiluakaan ei jaksa enää tehdä, kun hengittäminen paikallaankin on vaivalloista. Onneksi tähän tilanteeseen ei joudu kovin usein, sillä nuo lääkekuurit ovat kovia myrkkyjä elimistölle ja vetävät puolustusjärjestelmän alas pitkäksi aikaa. Lisäksi elimistöön kertyy turvotusta, kun lääkkeet keräävät kroppaan nestettä ja olotila on koko ajan väsynyt. Yritän nyt kovasti vielä päästä tämänhetkisestä flunssatilanteestani yli ilman kovia lääkekuureja. Tietysti tavallisten astmalääkkeideni annokset ovat tällä hetkellä melkein maksimissa, mutta yritän kuitenkin selvitä toistaiseksi vain niiden avulla.

2 kommenttia:

  1. Huh, kuulostaa aika hurjalta! Toivottavasti tervehdyt pian!

    Blogissani on sinulle tunnustus. Vaikka en kiertoviestien suuri fani olekaan, niin laitoinpahan sen nyt kiertämään :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tila paheni ja sain myrkkynappikuurin kortisoneja. Siis tabletteina. :( Mutta toivottavasti paranen nyt vähän äkkii!!! ;)

      Vai tunnustus! Pitää varmaan perehtyä asiaan ja etsiä mielenkiintoisia blogeja. .

      Poista