En ole jäätynyt lenkkipoluille, vaikka musta ei olekaan kuulunut. Mun elämä on vaan ollut kovin hektistä viime aikoina, ja oon viettänyt aikaani lähinnä kavereiden nurkissa Varsinais-Suomessa.. Maanantaina juoksin jälleen pakkassäässä lenkin. Myös tänään uskaltauduin ulos juoksemaan. Jokainen lenkki, jonka olen leikkauksen jälkeen päässyt juoksemaan, on aina ollut tai ainakin tuntunut edellistä kylmemmältä. Ei tarttis enää kylmetä.. Niinpä ajattelinkin nyt kirjoitella jonkunlaisen survivor-oppaan jokaiselle talvijuoksusta haaveilevalle tai siitä innostuneelle. Mulla on astma, ja olen muutenkin aina hieman jäässä, mutta olen silti selvinnyt viimeaikaiset kylmät talvet kunniakkaasti treenaten. Nyt siis paljastan, miten onnistun.
Ensimmäinen juttu on asenne, joka talvijuoksua vastaan on syytä sopeuttaa ulkoilmaan. Talvisin ikkunasta katsoessa lenkkikeli näyttää usein toivottomalta, mutta ei sitä todellisuudessa ole. Eikä kannata antaa painoarvoa ympäröivien ihmisten kitinöille ja valituksille, ettei tuolla ulkona voi olla. Kyllä siellä voi olla. Se on asenne ja myös varustekysymys. Ja siitä saa vielä lopuksi ekstrahyvän fiiliksen!
Olen joskus kuullut ihmisten puhuvan, ettei juoksemiseen tarvita erityisiä varusteita tai ettei varusteilla ole mitään väliä. Noh, onhan se totta, että juokseminen on mahdollista vaikka millaisissa vetimissä ja tohveleissa, mutta kyllä oikeat varusteet ja kengät tekevät touhusta miellyttävää. Etenkin kylmillä talvikeleillä varusteiden merkitys kasvaa. Onneksi nykyään urheilukaupoissa on hyvät valikoimat, mistä valita.
Ajatellaanpa, että ulkona on 15-20 astetta pakkasta, ja tarkoituksena olisi juosta puolitoista tuntia ulkona. Miten siis pukeudun?
- Saatan aloittaa rasvaamalla itseeni jotakin lämpölinimenttiä reisiin ja sääriin.
- Alusvaatteiden päälle laitan ohuen, hengittävän ja teknisen kerrastoasun (esim. Rukan, Craftin, Haltin tms.)
- Seuraavaksi puen hengittävän teknisen fleece-paidan. Housujen päälle kiskon toiset kerrastohousut tai mahdollisesti fleece-vuoratut Asicsen windstopper-talvitrikoot.
- Päälimmäiseksi laitan vuorellisen, mutta hengittävä tuulipuvun.
- Päähän laitan pipon, joka on hengittävä ja windstopper-vuorattu, sen alle saatan laittaa myös silkkisen tai puuvillaisen alukypärän. Kovilla pakkasilla käytössäni on myös hengitystä suojaava maski. Mulla on sellainen Psolar-merkkinen ollut jo monta vuotta. Maskin kautta keuhkoihin vetää siis lämpimämpää ilmaa kuin ulkoilma.
- Säärystimet laitan nilkkoihin ja hengittävät talvijuoksusukat jalkaan.
- Kengiksi valitsen nastalenkkarit tai lämpimät goretex-lenkkarit kelistä riippuen.
- Lisänä mulla on vielä äidin ompelema villakauluri suojaamassa kaulaa.
- Käsineiksi mulle riittää hyvin tavalliset juoksuhanskat ainakin -15 asti, mutta sitä kylmemmillä on sitten jotakin lapasia päällekkäin käsissä. Nike on ilmeisesti lanseerannut ensimmäiset kunnolliset juoksulapaset kylmille keleille, mutta en ole niitä vielä mistään onnistunut bongaamaan (paitsi netistä).
- Pimeillä kannattaa vielä muistaa tarkistaa, että asussa on riittävästi heijastinta!
Valmiina kohtaamaan pakkasen! |
Tämä nyt oli minun esimerkki omasta pukeutumisestani. Tiedostan kyllä, että toiset tarvitsevat päälle enemmän kuin minä ja toiset pärjäävät paljon vähemmällä valmistautumisella. Kerrospukeutuminen on kuitenkin se pääasia, ja jokainen voi sitten itse säädellä omia kerroksiaan. Vinkkinä vielä suosittelisin, ettei ainakaan juoksulenkkeilyyn käytettäisi juuri muita kuin teknisiä varusteita talvikeleissä. Teknisten vaatteiden ideana on siirtää kosteus aina seuraavaan kerrokseen ja sitä kautta pitää juoksija kuivana ja lämpimänä. Ei siis kannata tunkea väliin jotain virttynyttä puuvillaista t-paitaa tai vanhaa college-paitaa, sillä ne keräävät kosteutta ja pitkällä lenkillä muuttuvat vain märiksi ja kylmiksi. Naisille etenkin vinkkinä vielä, että ripsiväri kannattaa pestä pois ennen lenkkiä, että ripset jäätyisivät edes hieman vähemmän ja säästyisivät turhalta katkeilulta ;)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti