torstai 8. maaliskuuta 2012

Asics Gel-Excel33 -luonnollisen askeleen juoksujalkineet

Heiii!! I'm back again, jag är här igen, täällä ollaan taas!!! :)


Jouduin aloittamaan kaksi päivää sitten tablettikortisonit astman pahenemisen takia, mutta hieman kevennetyllä versiolla. Ja nyt keuhkot tuntuvat jo melko hyviltä. Kipu on poissa ja limaa irtoaa. Aamulla suuntasin salille bodybalance-tunnille, jonka jälkeen jäin vähän hengailemaan kuntosalille. Sitten ajattelin, että jos ihan vähän testaan juosta Asicsen Gel-Excel33 -lenkkareilla siinä matolla.. ja hups. Juoksentelin sitten 9km ja 42.15 kului aikaa. Hieman hämmästelin kevyttä kulkua, mutta mikäs sen makeempaa mun tilanteessa, kun päästä melkein jatkamaan siitä mihin ennen flunssaa jäin! Hmm..lahjattomat treenaa, vai miten se menikään. Toisaalta joskus just se eka lenkki voi kulkea yllättävän kivasti, kun lihakset ovat auki, löysät ja levänneet. Sitten ne vetävätkin täysjumiin ja karu paluu arkeen alkaa. Vähän tosin yskitti ja lopuksi syke humpsahti VK:n puolelle. Heh..maltillista. Parasta kuitenkin, että uudet lenkkarit tuntuivat mahtavilta ja leikattu akilles toimi upeesti.

Kuva vuodentakaiselta Kenian leiriltä Eldoretin kentältä. Keskikentällä ei heitetty keihästä. :)


Ajattelin nyt vihdoinkin kertoa näistä uusista ihmeellisistä Asicsen kehittelemistä luonnollisen askeleen jalkineista. Erilaiset paljasjalkajuoksuun kehitetyt kengäthän ovat juuri nyt kova muoti-ilmiö. Asics on ollut kuuluisa erityisesti hyvin vaimennetuista ja tuetuista juoksukengistä. Nyt Asicsella on tutkittu paljasjalkajuoksuilmiötä, ja kehitelty omalle tyylille sopiva tekninen luonnollisen askeleen 33-mallisto. Kevyet kengät jaetaan yleisesti kolmeen ryhmään: paljasjalkakenkiin, minimalisteihin ja luonnollisen askeleen jalkineisiin.

Hieno väriyhdistelmä. Nämä ovat siis naisten mallin kengät ja kokoa 37.

Pohjassa lukee 33 by Asics.



Patrolin nettisivuilla Gel-Excel33 -kenkää kuvaillaan seuraavasti:

Uusi GEL-EXCEL33 tarjoaa turvallisuutta, mukavuutta ja tukea luonnollisessa muodossa. Täydellinen valinta tosijuoksijoille. Kenkä on suunniteltu toimimaan jalan rakenteen mukaan ja vahvistamaan luonnollista liikerataa askeleen jokaisessa vaiheessa. Kengän ytimessä toimii vallankumouksellinen Propulsion Trusstic™. Se seuraa jalkapohjan jänteitä ja kerää kaiken tuotetun voiman liikkumiseen. Koko pohjan Guidance Line tekee juoksusta taloudellista kantaiskusta päkiälle saakka. Matalampi välipohja mahdollistaa tukevan juoksutuntuman ja kokemuksen. Kengän kannan rakenne asettaa jalan biomekaanisesti optimaaliseen asentoon. Erittäin kevyt rakenne ei heikennä tukea ja kestävyyttä. GEL-vaimennus, PHF kanta ja kestävä pohja takaa sen, että jalkasi pysyy kunnossa, ilman lisäpainoa.


Tästä näkee hyvin tuon pohjan uran.





Nimi 33 muuten tulee siitä, että jalassa on 33 jännettä. Itseäni epäilytti aluksi kenkien mataluus: kantapään ja päkiän korkeusero on vain 10mm. Ajattelin tietysti omia ja muillekin juoksijoille tyypillisiä akillesvaivoja. Akillesjänne siis joutuu mielestäni suurempaan venytykseen juoksun aikana, koska kannassa ei juuri ole korkoa suhteessa päkijään. Toisaalta kuntouttavassa mielessä tämä voi olla myös hyvä asia. Ja tämän takia kenkä eroaa myös täysin muista Asicen lenkkarimalleista. 33:sta suositellaankin käytettäväksi peruslenkkareiden rinnalla eli ei siis ainoana juoksukenkänä. 33-sarjasta löytyy kolme eri versiota, joista tämä Gel-Excel33 on ns. tekninen huippu, koska siihen on laitettu geelivaimennukset kantapäähän ja päkijään sekä kantapään ulkopuolinen tuki. Suositushinta kauppoihin on 199e. Halvemmalla lähtee kaksi muuta versiota. Gel-Hyper33:n maksaa 149e ja Intersporteissa yksityismyynnissä oleva Gel-Volt33:n 129e. Näissä molemmissa on geelivaimennukset ainoastaan kantapäissä, mutta useimmille kuntojuoksijoille se on ihan riittävä.







Sitten voisin kertoa hieman käyttökokemuksia. Gel-Excel33:t tuntuvat mukavilta ja istuvilta jaloissa. Kenkä on jämäkän oloinen ja lesti melko kapea. Naisten pienin koko on 37 (US6), mutta vaikka mulla on normaalisti 36 Asicsissa, niin näissä tuo 37-koko on onneksi ihan sopiva. Aluksi olin skeptinen tuon tasapohjaisuuden vuoksi, mutta juostessa kenkä rullaakin hyvin, eikä tunnu yhtään jäykältä. Mattojuoksussa kengät tuntuivat erityisen hyviltä, koska alusta on pehmeämpi ja joustavampi kuin maantie. Asvalttijuoksuun en näitä ehkä suosittelisi, mutta hiekkateillä, pururadoilla ja metsäpoluilla toimivat varmasti parhaiten kesällä. Jalat eivät muuten kipeytyneet lainkaan mattojuoksun jälkeen ja nilkat, pohkeet ja akillekset eivät väsyneet lainkaan. Jalkapohjissa tuntui juoksun jälkeen hieman erilaiselta, mutta hyvällä tavalla. Ilmeisesti tämä johtui hyvästä rullaavuudesta. Kenkien tuki ja ura mukailevat jalkapohjan kalvojännettä, plantaarifaskiaa, joka kerää ja vapauttaa vipumekanisminsa avulla energiaa ja huolehtii jalan rullauksesta askeleen aikana. 


Onko jollakin jo käyttökokemuksia näistä 33-sarjan Asicsista?  Meinaatteko hankkia näitä normaaleiden käyttämienne juoksukenkien rinnakkaiskengiksi? Entä mitä mielipiteitä teillä on paljasjalkajuoksukengistä tai tästä "pois tukevista lenkkareista" -muoti-ilmiöstä? 




6 kommenttia:

  1. Vielä ei ole kokemusta näistä kengistä, joten oli tosi kiva lukea sinun ensimmäiset käyttökokemukset. Asicseja on muuten eteinen täynnä, joten näitäkin pitänee jossain vaiheessa testata ja lisäksi ihan työnkin puolesta on kiva lukea ja kuulla näistä kokemuksia, joita voi sitten jakaa asiakkaille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olivat kyllä positiivinen yllätys! Kannattaa ehdottomasti testata.. Eteisessähän on aina tilaa uusille Asicsille ;)

      Poista
  2. Enpä ole koskaan enneen kuullut "luonnollisen askeleen jalkine"-kategoriasta. Mikäköhän sen yleispätevä tarkempi määritelmä on?

    Noissa tuetuissa, pehmustetuissa ja kantakorotetuissa kengissä (kuten tässä mainitussa kengässä) ei ole mitään luonnollista. Paljain jaloin juokseminen on luonnollista. Kengät, oli sitten minkä kategorian tahansa, eivät ole luonnollista liikkumista varten, mutta toki joskus tarpeellisia.

    Kyseessä on rahastus, jota siivitetään tällä kertaa luonnollisuudella ja jollain "Propulsion Trusstic" muovipalasella pohjassa, ei jestas sentään...
    Parin kympin perusneutraalit lenkkarit toimivat yhtä hyvin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En minäkään ennen näitä kenkiä ollut moisesta kategoriasta kuullut! Paljain jaloin juokseminen on tietysti luonnollista, mutta täällä kylmissä ja kovissa olosuhteissa tarvitaan kenkiä. Siitä mainitsinkin jo Nimbus-lenkkareiden esittelyn yhteydessä Kevään lenkkariherkut -postauksessa ja perustelin myös miksi tuettuja kenkiä tarvitaan. Kestävyysjuoksijat treenaavat yleensä juosten 100-200km viikossa. Tuskin ihmistä on suunniteltu edes juoksemaan tuollaisia määriä, joten siksi varmaan kunnon lenkkareita tarvitaan. Eli se luonnollisuudesta.

      Ja tietysti kyseessä on rahastus, niinkun kaikessa bisneksessä.. Noihin parin kympin lenkkareihin en osaa ottaa kantaa, koska markettilenkkareillakin on yleensä hintaa 50-60 euroa, ja suurin syy edullisuuteen on se, ettei kunnon vaimennuksia ole.

      Poista
  3. Olen kiinnostuneena lukenut näistä 33-kengistä vanhana Asics-fanina. Mukavaa oli kuulla käyttökokemuksiasi. Itse olen juossut pitkään GT:llä ja jopa viime keväänä hankkimani DS trainerit tuntuivat niin "hepposilta" alkuun.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tarkoitus on laittaa lisää käyttökokemuksia, kun olen saanut hieman enemmän kilometrejä alle! :) Itse suosittelen enemmän lenkkeileville kolmia lenkkareita käyttöön. GT:t ovat tosi hyviä tuettuja lenkkareita, mutta kovemmissa vauhdeissa täytyy saada vähintään DS:t alle. Täytyy kyllä sanoa, että DS:t ovat kyllä ketterämmät kuin nuo uudet 33-excelit, mutta mielestäni 33:t ovatkin enemmän suunniteltu peruslenkeille.

      Poista